Het verschil tussen IMAP en POP3

Thunderbird Thunderbird Lêst bywurke: 89% brûkers fûnen dit behelpsum
Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

Als u een e-mailaccount aan Thunderbird toevoegt, dan kunt u kiezen tussen IMAP (externe mappen) en POP3 (e-mail op uw computer bewaren). IMAP en POP3 zijn verschillende methoden (vaak protocollen genoemd) om uw e-mail te benaderen.

  • IMAP: berichten en mappen worden op de server bewaard. Wijzigingen die u in Thunderbird aanbrengt worden op de server gespiegeld, en wijzigingen op de server worden in Thunderbird gespiegeld.
  • POP3: nieuw ontvangen berichten staan in een brievenbus (Postvak) op de server, die Thunderbird downloadt om op uw computer op te slaan, en Thunderbird verwijdert berichten direct van de server, tenzij u een andere instelling kiest in het paneel Serverinstellingen in Thunderbird voor uw account.

We bevelen het gebruik van IMAP aan.

Wat u moet overwegen

Om u zelf te helpen beslissen, zijn dit enkele zaken om te overwegen:

  • Wilt u de account vanaf meer dan een apparaat benaderen? Kies dan IMAP.
  • Wilt u de account vanuit een webbrowser benaderen? Kies dan IMAP.
  • Ondersteunt uw e-mailprovider IMAP of POP3? De meeste ondersteunen beide, maar dit dient u eerst na te gaan.
  • Wat is de capaciteit van uw brievenbus? De meeste e-mailproviders bieden meer dan genoeg ruimte om alles op de server te houden, maar als u meer dan 15GB wilt opslaan, kies dan voor POP3.
  • Maakt u typisch gebruik van een verbinding met hoge latentie of zeer hoge kosten (zoals satelliet), of hebt u zelden een internetverbinding? Kies dan POP3.

Wat is IMAP en POP3?

IMAP

IMAP staat voor Internet Mail Access Protocol, dat moderner is dan POP3. Het is een tweerichtingsprotocol dat uw e-mail van een server op afstand kopieert naar Thunderbird, terwijl het originele exemplaar van het bericht op de server blijft. Wijzigingen aan deze e-mailberichten, zoals markeren als gelezen, labels toevoegen, of ze naar een andere map verplaatsen, worden op de server gekopieerd.

E-mailberichten die vanaf de server naar Thunderbird zijn gedownload, kunnen in Thunderbird worden gebruikt als er geen internetverbinding is. In Thunderbird gemaakte wijzigingen zonder internetverbinding worden met de server gesynchroniseerd, wanneer Thunderbird weer verbinding heeft met het internet.

In Thunderbird gemaakte wijzigingen worden naar alle via IMAP verbonden apparaten gekopieerd.

Om tegen gegevensverlies te beschermen, en wellicht ook om juridische redenen, dient u regelmatig een reservekopie van uw Thunderbird-profiel te maken, zelfs als uw e-mail op een server wordt opgeslagen.

POP3

POP3 staat voor Post Office Protocol (version 3). Het is een eenrichtingsprotocol dat uw e-mail van een server naar Thunderbird downloadt en de berichten van de server verwijdert (in Thunderbird standaard na zeven dagen). Wijzigingen aan deze e-mailberichten in Thunderbird, zoals als gelezen markeren of verplaatsen naar een andere map, worden niet gekopieerd op de server en worden alleen toegepast op uw lokale computer met Thunderbird.

Om tegen gegevensverlies te beschermen, en wellicht ook om juridische redenen, dient u regelmatig een reservekopie van uw Thunderbird-profiel te maken, vooral omdat uw e-mail niet op een server wordt bewaard.

Uw account wijzigen

Thunderbird biedt momenteel geen manier om uw IMAP-account om te zetten naar POP3 of andersom. Om uw account naar een ander protocol te wijzigen, dient u de account weer aan Thunderbird toe te voegen.

Zie Automatische accountconfiguratie om een nieuwe e-mailaccount automatisch toe te voegen, of Handmatige accountconfiguratie om een nieuwe e-mailaccount handmatig te configureren.

Wie dit artikel behelpsum?

Ien momint…

Dizze aardige minsken hawwe holpen by it skriuwen fan dit artikel:

Illustration of hands

Frijwilliger wurde

Lit jo ekspertize groeie en diel dizze mei oaren. Beäntwurdzje fragen en ferbetterje ús kennisbank.

Mear ynfo